آسیب ها و خطرات شنا 

شنا، از جمله ورزش‌های هوازی و آبی است که به جهت فواید و مزیت‌های بی شمار خود علاقه‌مندان زیادی را در رده‌های سنی مختلف به خود اختصاص داده است. با این حال در کنار تمامی رویدادهای مثبت شنا بر روی بدن این ورزش می‌تواند با خطرات و مشکلاتی در این زمینه همراه باشد. در حقیقت؛ اگر شنا کردن به طور صحیح و اصولی صورت نگیرد، می‌تواند سبب ایجاد آسیب‌ها و مشکلات مفاصل در بدن شود.

آموزش خصوصی شنا: 09122275231

آسیب ها و خطرات شنا

 به همین خاطر ما قصد داریم تا در این مقاله به خطرات پیرامون ورزش شنا و آسیب‌هایی که ممکن است در زمان انجام این فعالیت رخ بدهد، بپردازیم. 

برای یادگیری شنا با آموزش خصوصی شنا مستر سوییمر با بهترین قیمت و بهترین مربی شنا ایران کلیک کنید.

فهرست مطالب آسیب ها و خطرات شنا :

  • آسیب ها در شنا 
  • خطرات موجود در شنا
  • سخن پایانی
  • سوالات متداول

آسیب ها در شنا چیست؟

شنا در زمره کم خطر‌ترین ورزش‌ها قرار دارد و عمده آسیب‌هایی که از این ورزش ناشی می‌شود، به علت حرکات نادرست و تکنیک‌های غیر اصولی شناگر است.

برای یادگیری شنا با آموزش شنا در منزل مستر سوییمر با بهترین قیمت و بهترین مربی شنا ایران کلیک کنید.

آسیب ها در شنا چیست؟
آسیب ها در شنا چیست؟

در واقع برخلاف بسیاری از ورزش‌های مخاطره‌آمیز، در شنا امکان برخورد بازیکنان با یکدیگر وجود نداشته و شناگر در محیطی آرام و قابل پیش بینی به شنا می‌پردازد. آسیب‌های موجود در شنا می‌تواند سبب ایجاد درد یا مشکل در حرکت‌های بعدی شناگر شده و در صورت شدت آسیب حرفه ورزشی اورا تحت تاثیر قرار دهد. 

برای یادگیری و آموزش آموزش شنا کرال سینه با مستر سوییمر کلیک کنید.

از جمله آسیب های شنا که می‌توان به آن‌ها‌ اشاره کرد، شامل موارد زیر است؛ 

۱_ زانوی قورباغه 

زانو، به عنوان یکی از عناصر اصلی حرکت پا در شنای قورباغه به شمار می‌رود. به همین خاطر؛ چنانچه شناگر حرکت پا را به درستی انجام نداده یا اگر حرکات دورانی زانو و خروج از آن در راستای افقی بدن صورت نگیرد ما با درد زانو روبه رو خواهیم شد.  علت اصلی درد در شنا قورباغه آن است که مفصل زانو، توانایی بالایی در راستای اجرای حرکت پا ندارد. همین عدم قدرت به رباط جانبی داخلی پا فشار وارد می‌کند و از سوی دیگر فشار وارده به رباط‌های داخلی پا سبب ایجاد درد می‌شود.
برای رفع این درد بهتر است تا شناگر با انجام حرکات کششی و تقویت پا و زانو و همینطور تقویت عضلات همسترینگ و چهار سر ران این آسیب‌ها را به حداقل خود برساند.

۲_ کمر پروانه 

در سبک‌های شنا مانند پروانه، قورباغه یا کرال سینه سرعتی، بیرون آوردن سر برای نفس‌گیری سبب ایجاد قوس در کمر و فشار زیاد در تنه می‌شود. همین عملکرد می‌تواند عضلات کمر را با مشکل مواجه کرده و سبب ایجاد درد شدید در این ناحیه شود و آسیب و خطرات شنا به شمار می‌رود. در حقیقت مهره‌های پایینی کمر بر اثر فشار وارده ناشی از بیرون آوردن نادرست سر و ایجاد قوس شدید در فضای آبی با مشکل روبه رو می‌شوند. به همین خاطر شناگر باید تمامی تلاش خود را در انجام حرکات صحیح سر، گردن و کمر انجام داده و این آسیب‌‌ها را به حداقل برساند.

۳- سندروم ایمپینجمنت شانه 

یکی از شایعترین آسیب و خطرات شنا که عموم شناگران آن را تجربه می‌کنند، درد شانه است. در حقیقت؛ از آنجایی که دست و شانه مهمترین نقش را در حرکت شناگر ایفا می‌کنند، این بخش نیز بیشتر در معرض آسیب قرار دارد. درد شانه بیشتر در سبک‌هایی مانند شنای پروانه ،قورباغه، کرال سینه و کرال پشت دیده می‌شود. علت اصلی درد شانه، آسیب به تاندون عضلات روتاتورکاف است. 

چنانچه شناگر حرکات دست خود را به خوبی انجام ندهد یا اینکه فشار و کششی بیش از اندازه به دست خود وارد نماید، تاندون‌ها دچار کشیدگی و آسیب شده و فرد را با درد شدید شانه روبرو می‌کند. به عنوان مثال یکی از دلایل ایجاد درد شانه به حرکت نادرست انگشتان دست، در شنای کرال آزاد برمیگردد. به این شکل که اگر شناگر ابتدا شصت خود را وارد آب کند یا اینکه دست‌ خود را از محور‌های بدن عبور دهد، کتف و شانه دچار کشیدگی می‌شود.

برای یادگیری و آموزش آموزش شنا کرال پشت با مستر سوییمر کلیک کنید.

درد شانه می‌تواند به خاطر موارد دیگری نیز رخ دهد. به عنوان نمونه؛ اگر شناگر در انجام حرکات ورزشی  اعتدال را رعایت نکند میتواند سبب ایجاد سندرم ایمپینجمنت شانه شود. مثل شنا در بازه‌های زمانی طولانی یا انجام سبک‌هایی از شنا که شانه به شدت در آن درگیر است، مانند انجام شنای کرال آزاد، قورباغه و پروانه به طور همزمان و در بازه‌های کوتاه. این عدم تعادل می‌تواند سبب ایجاد آسیب به تاندون و درد شناگر شود.
 یکی دیگر از مواردی که در درد شانه موثر است، عدم هماهنگی دست‌ها در شنا است. در واقع اگر پدال‌های دستی با یکدیگر هماهنگ نباشند، فشار بسیار زیادی بر یک دست وارد خواهد شد و همین امر سبب درد شانه در دست حرکت دهنده ‌می‌شود.
از آنجایی که بسیاری از افراد، حتی شناگران ماهر با این درد مواجه هستند، یکی از سوالات رایج در حوزه این سندرم آن است که چگونه می‌توان دردهای شانه و آسیب‌های وارده به تاندون را کاهش داد؟
در پاسخ باید گفت؛ از بین بردن یا کاهش دردهای شانه می‌تواند به کمک انجام اعمال تقویتی شانه صورت بگیرد. در این هنگام بدنسازی، استفاده از تمرین‌های کششی شانه و تقویت عضلات این بخش از بهترین راه‌ها در کاهش درد و آسیب روتاتورکاف است. 

۴- اسپاسم عضلات ساق 

علاوه بر درد شانه یکی دیگر از رایج‌ترین آسیب و خطرات شنا، اسپاسم عضلات ساق پا است. این آسیب معمولا در خصوص شناگران مبتدی یا شناگران ماهری که در بازه‌های زمانی طولانی شنا می‌کنند، رخ می‌دهد. در حقیقت هنگامی که شما در زمان‌های طولانی به شنا مشغول باشید، عضلات پشت پا با خستگی شدید روبرو خواهند شد. خستگی و ضعف شدید می‌تواند سبب ایجاد گرفتگی در پشت ساق پا شده که همین امر درد شدیدی را برای شناگر به وجود می‌آورد.

 یکی دیگر از دلایل ایجاد اسپاسم عضلات ساق پا ضعف عضلات ساق پا و عدم انجام حرکات کششی و نرم کننده قبل از شنا است. برای همین؛ اگر شما برای مدتی طولانی به فعالیت شنا مشغول نباشید، انجام یکباره این ورزش می‌تواند سبب گرفتگی عضلات شود، چرا که در این حال عضلات شما با ضعف قدرتی مواجه هستند. 

اگر قبل از شنا، حرکات کششی و نرم کننده نیز صورت نگیرد، این مشکل دوچندان خواهد شد.
این مشکل فقط با درد همراه است و به عنوان یک آسیب جدی شناخته نمی‌شود و با ماساژ بخش آسیب دیده می‌توان آن را برطرف کرد؛ اگر در هنگام شنا و درون آب با این مشکل مواجه شدید به پشت برگشته،  با یک دست به شنا کردن ادامه دهید و با دست دیگر خود عضلات ساق پا را ماساژ دهید. 

۵- گرفتگی گردن 

گرفتگی گردن، یکی از آسیب شنا است که عموما در هنگام نفس‌گیری و بیرون آوردن سر به خصوص در شنای قورباغه و پروانه رخ می‌دهد. حرکات غیر اصولی در هنگام نفس‌گیری و بیرون آوردن بیش از اندازه سر و چرخاندن آن می‌تواند سبب آسیب‌های گردن و درد در این ناحیه شود. برای جلوگیری از بروز این مشکل شناگر باید بیشتر تنه خود را نسبت به سر بچرخاند. در شناهایی مانند پروانه و قورباغه نیز باید سر پایین بوده، به یکباره بالا نیاید و بیشتر از همه بدن برای نفس‌گیری بچرخد.

برای یادگیری و آموزش آموزش شنا قورباغه با مستر سوییمر کلیک کنید.

خطرات موجود در شنا 

علاوه بر آسیب‌هایی که می‌تواند برای شناگر در حین شنا ایجاد شود، ورزش شنا می‌تواند دارای خطرات دیگری نیز باشد. البته عموم خطرات شنا بیشتر در فضاهای آبی روباز و آب‌های آزاد مانند دریا و دریاچه رخ می‌دهد.

خطرات موجود در شنا
خطرات موجود در شنا

با این حال ما در زیر به شایع‌ترین خطرات موجود در ورزش شنا چه در فضای باز و چه در فضای بسته اشاره می‌کنیم؛

۱_ خطر غرق شدگی 

  یکی از مهم‌ترین خطراتی که برای شناگر وجود دارد، خطر غرق شدگی است. این اتفاق می‌تواند در هر فضایی رخ بدهد، با این حال احتمال خفگی و غرق‌شدن در فضاهای آبی سر باز مانند دریاها و دریاچه‌ها بیشتر است علت این امر به واسطه طبیعی بودن فضا، وجود موج‌های فراوان و سهمگین، چاله‌های آبی، گل و لای موجود در آب و گرفتگی عضلات به خصوص در آب سرد است.

برای یادگیری و آموزش آموزش شنا پروانه با مستر سوییمر کلیک کنید.

 البته در فضاهای سربسته نیز امکان غرق‌شدن وجود دارد، با این حال به دلیل وجود نجات غریق و همینطور عمق‌های استاندارد این خطر تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می‌کند. غرق شدن خطری است که می‌تواند هم برای شناگران مبتدی و هم برای شناگران ماهر رخ بدهد. 

۲_ خطر موارد طبیعی در محیط های حفاظت نشده 

یکی از عواملی که می‌تواند در خصوص شنا خطرناک باشد شنا کردن در محیط‌های حفاظت نشده است. چرا که در این محل‌ها همواره امکان وجود عوامل طبیعی خطرناک مانند عروس دریایی، کوسه و چاله‌های آبی وجود داشته و همین امر می‌تواند سبب خفگی یا آسیب عضلات توسط حیوانات آبزی شود.
این خطرات مختص محیط‌های حفاظت نشده و باز است و وقوع آن‌ها در محیط استخر منتفی است. 

۳_ خطرات شیرجه زدن در آب‌های کم عمق و یا عمیق 

   شیرجه یکی دیگر از خطرات شنا است که اشخاص زیادی به آن علاقه‌مند هستند. با این حال شیرجه زدن باید در عمق مناسب و استاندارد صورت بگیرد؛ اگر این عمق کم یا بسیار زیاد باشد، می‌تواند سبب آسیب به شناگر شود.

خطرات شیرجه زدن در آب‌های کم عمق و یا عمیق
خطرات شیرجه زدن در آب‌های کم عمق و یا عمیق

به عنوان نمونه شیرجه زدن در آب کم عمق می‌تواند سبب شکستگی عضلات یا آسیب به مهره‌های گردن شود. همچنین شیرجه زدن از ارتفاع‌های بسیار زیاد نیز می‌تواند سبب آسیب به عضلات شکم، سر و عضلات داخلی بدن شود. به همین خاطر حتماً باید ارتفاع مناسب و استانداردی را برای چنین عملی در نظر گرفت. 

۴_ خطر شنا در آب های آلوده 

از آنجایی که شنا مستقیماً با آب در تماس است اگر آب محیط آلوده باشد می‌تواند سبب وجود بیماری‌های عفونی در شناگر شود. آب‌های آلوده؛ به خصوص در محیط‌های باز و غیر بهداشتی یا در استخرهای با درصد کلر زیاد می‌تواند سبب ایجاد عفونت در گوش عفونت‌های بدن، عفونت تنفسی یا بیماری پوستی شود. به همین خاطر انتخاب محیطی تمیز و به دور از هر گونه آلودگی بسیار اهمیت دارد.

سخن پایانی در حوزه آسیب ها و خطرات شنا

با وجود تمامی آسیب ها و خطرات شنا باید گفت که این ورزش دارای مزیت‌ها و فواید بسیاری در راستای تقویت عضلات و بالا بردن استقامت بدن است و عمده مشکلات این حرفه نیز به حرکات غیراصولی شناگر بازمی‌گردد. یادگیری شنا باید همراه با تکنیک‌ها و اصول لازم در این زمینه همراه باشد، تا شناگر از هرگونه آسیب و خطر احتمالی موجود دور شود.

 مراکز متعددی به آموزش شنا و سبک‌های آن می‌پردازند، مانند مرکز شنای آموزش خصوصی مستر سوییمر. این مرکز با برخورداری از مربیانی ماهر و با تجربه از جمله استاد حامد پورفیض در تمامی رده‌های سنی از خردسال تا بزرگسال و در تمامی سطوح مختلف از مبتدی تا پیشرفته و مسابقات به آموزش شنا می‌پردازد.

سوالات رایج در حوزه آسیب ها و خطرات شنا

  • چگونه می‌توان از آسیب‌های وارده به عضلات بدن جلوگیری کرد یا آنها را به حداقل رساند؟

بهترین راه حل در کاهش آسیب شنا، تقویت عضلات است. انجام حرکات کششی و گرم کردن عضلات پیش از شنا؛ به خصوص در عضلات گردن و شانه و کمر می‌تواند دردهای ناشی از ورزش شنا را تا حد بسیار زیادی کاهش داده و یا از بین ببرد. 

  • چگونه می‌توان آسیب‌های وارده به گردن را در کرال آزاد کاهش داد؟

در شنای آزاد سرو گردن باید هم راستا با تنه و گردن باشد و شناگر به سمت پایین نگاه کند. از دست دادن این تعادل و حرکت ‌های بی‌مورد و بیش از اندازه یا خروج یکباره سر از آب می‌تواند سبب ایجاد مشکلات گردن شود. 

  • چگونه می‌توان عفونت‌های ناشی از شنا در آب را کاهش داد؟

یکی از بهترین راه‌ها در جهت کاهش عفونت‌های ناشی از آب خشک کردن بلافاصله بدن و به خصوص گوش‌ها پس از خروج از آب است. برای این کار به جای استفاده از گوش پاک کن از پارچه‌های نرم استفاده شود. 

  • آیا انجام تمامی سبک‌های شنا برای بیماران با مشکل مفاصل مناسب است؟

شنا از جمله ورزش‌هایی است که عدم انجام اصولی آن می‌تواند سبب آسیب به مفاصل و عضلات گوناگون در بدن شود؛ به همین خاطر به بیمارانی که دارای مشکل مفاصل مانند دیسک کمر هستند، انجام شناهایی با مشکلات رایج در این زمینه مانند شنای پروانه توصیه نمی‌شود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

برای آموزش خصوصی شنا با مستر سوییمر تماس بگیرید تلفن : 09122275231

سایت‌های دیگر ما

378 تعداد بازدید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست